Obserwatorzy

piątek, 13 kwietnia 2012

Czerwona herbata- właściwości i parzenie

Było o zielonej, więc czas na czerwoną. Czerwona herbata jest bardzo dobrym wspomagaczem przy odchudzaniu, wiem to z własnego doświadczenia. 
kiedyś pijąc tą herbatę, i stosując odpowiednią dietę sporo schudłam.Uwielbiam pić takie herbaty, wierzę w to że mają zbawienny wpływ dla zdrowia i urody :)








Przejdźmy do informacji .

Ta odmiana herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już za czasów dynastii Tang (618-907). Co ciekawe był to napój zarezerwowany tylko dla cesarza, zwykli obywatele za picie jej mogli zostać bardzo surowo ukarani.
Obróbkę zaczyna się od więdnięcia liści, następnie przechowuje się ją w wiklinowych koszach od czasu do czasu potrząsając, ułatwia to późniejszy proces fermentacji. Podczas niego związki chemiczne będące w liściach utleniają się. Po kilku godzinach proces ten zatrzymuje się susząc liście. Bardzo ciekawą właściwością jest to, że w odróżnieniu od innych herbat które mogą być przechowywane około roku, herbata czerwona nie traci nic z swojego aromatu nawet po upłynięciu 50 lat. Jedną z popularnych odmian jest herbata 13 letnia.



Parzenie herbaty

Herbatę czerwoną można parzyć trzykrotnie, w temperaturze od 90 do 100 °C, przez 3 minuty. Czas można wydłużać o minutę przy kolejnych parzeniach.
Napar z herbaty czerwonej ma intensywny kolor, oraz mocny aromat i smak. Herbaty te są bardzo często aromatyzowane. Herbaty tej absolutnie nie wolno słodzić, gdyż zabija to większość jej dobroczynnych właściwości.


Właściwości czerwonej herbaty

Właściwości czerwonej herbaty były wielokrotnie badane. Potwierdzono (uniwersytety we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu) że wspomaga ona pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, wzmacnia organizm.
Herbata  czerwona jest też nazywana „zabójcą tłuszczu”, dzięki regularnemu spożywaniu wpływa na spadek masy ciała. Co ciekawe działa ona jedynie na zbędne pokładu tłuszczu powodując naturalny proces odchudzania.
Pomaga w trawieniu, stymuluje pracę wątroby. Jej spożycie pozwala obniżyć poziom alkoholu w krwi (o 0,45 promila w ciągu dwóch godzin).  Przywraca też utraconą jasność umysłu. Filiżanka czerwonej herbaty poprawia też samopoczucie.
Herbatę czerwoną można pić w zasadzie bez ograniczeń, zawiera niewiele kofeiny i teiny. Zaleca się spożywanie od 3 do 5 filiżanek dziennie.


 Pijecie czerwoną herbatę ?? Ja muszę kupić nową , stara już się skończyła.. Teraz wybiorę sobie smakową :)

Pozdrawiam 

4 komentarze:

  1. Bardzo chętnie spróbuję ;) Uwielbiam pić herbatę i uważam się za kogoś w stylu konesera herbaty :D
    A miodem można słodzić albo cukrem trzcinowym?;>
    Chociaż z miodem pewnie będzie nie smaczna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno słodka jest nie dobra, i żeby działała nie można jej słodzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czerwoną- ale wolę zieloną lub biała

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwoną herbatę lubiłam, dawno nie piłam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło gdy zostawisz komentarz. Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna i cenię sobie konstruktywną krytykę jak i opinię.
Informuję jednak, że wszelkie typowo reklamowe lub obraźliwe komentarze od razu zostaną usunięte.

Na każde Wasze pytanie postaram się odpowiedzieć pod postem, pod którym zostało ono zadane. :)